pondělí 17. listopadu 2014

Karamelový koláč plný vlašských ořechů

Tento koláč mě jeho sametovou karamelovou náplní absolutně získal. Mohu vám garantovat, že pokud máte náladu pod psa a doléhají na vás mlhavé pošmourné podzimní dny, tak karamelový koláč je přesně řešením šitým na míru :-)

karamelová závislost

K přípravě potřebujeme

Na korpus:

  • 175 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 85 g studeného másla, nakrájeného na malé kousky
  • 50 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek

Na náplň:

  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g másla, nakrájeného na malé kousky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g jader vlašských ořechů (nahrubo namleté,nalámané)
Jak postupovat

Těsto na korpus budeme mít hotové za chvilku, takže troubu můžeme předem předehřát na 190°C. Mouku, máslo, cukr a sůl smícháme v misce a zpracujeme až těsto připomíná drobenku. Přidáme žloutek, 1–2 lžíce studené vody a dále zpracováváme do pevného a hladkého těsta, které poté na pomoučeném válu prohněteme dohladka. 

Dále si připravíme kulatou formu o průměru 24 cm, kterou si vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme na tloušťku asi 4 mm a formu jím vyložíme. Plát těsta vymačkáme rovnoměrně do formy a dáme si záležet, aby korpus měl okraj alespoň 1,5 cm vysoký. Těsto před pečením propícháme vidličkou a přikryjeme ho pečícím papírem shora. Papír zatížíme dostatečným množstvím fazolí (či jakýmkoliv jiným druhem luštěnin, co dům dá:-)). Pečeme v předehřáté troubě 10-15 minut. 

V mezičase se vrhneme na přípravu hlavní (náladu pozvedající) složky a to ořechovo-karamelové náplně. Nejprve v pánvi se silným dnem pomalu zahříváme cukr. Mícháme tak dlouho až se cukr rozpustí, začne karamelizovat a probublávat. Karamel nyní stáhneme z ohně, vmícháme máslo a pak smetanu. Tento moment se u přípravy může jevit jako kritický, jelikož z karamelové směsi se nám ochlazením vytvoří na vařečce jeden velký cucek. Není však třeba se ničeho bát. Směs znovu přivádíme k varu za stálého míchání a cucek na vařečce se nám pomalu rozpouští. Mícháme do doby, kdy směs opět lehce houstne. Nyní přidáme do smetanového karamelu namleté ořechy. 

Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřeme na koláč (už bez papíru a bez fazolí) a dáme na dalších 8–10 minut péct, kdy karamelová směs na koláči začne znovu bublat. Koláč je hotový tehdy, když korpus zezlátne. Necháme vychladnout a podáváme s odpolední kávičkou.


po koláči se jen zapráší

Žádné komentáře:

Okomentovat